Rapport från artrallyt; kretsstämma

Västmanlands artrally avgjordes 19 januari. De senaste veckorna har bjudit på låga temperaturer men det hindrade inte lagen från att hitta många arter.

Laget Häppstars från Västerås vann rallyt på 59 arter, tangerat Västmanlandsrekord. Västeråslagen dominerade som vanligt med åtta av topp tio-lagen. Ett arbogalag knep tredjeplatsen och köpings representant åttondeplatsen. Bästa Hallstalag var En gnutta flax (Stefan Johansson och Thomas Norrman) som kom på 13:e plats med 46 arter. Fyra hallstalag såg 40 arter eller mer vilket var många år sedan senast.

Artrallyn innebär också alltid att ovanliga vinterfynd, och ibland arter som är ovanliga övriga året också, hittas, 2019 var inget undantag. Exempel på mer ovanliga observationer under rallydagen är: 1 forsärla Trångfors, 1 dubbeltrast Mölntorp, 1 stenfalk Förunda, 5 stare Herrskogen, 8 större korsnäbb Vallhall.


Nästa aktivitet är HNF:s kretsstämma 19 februari på Lindboskolan, för mer info se program.

Mistelvandring, nytt år

31 december varje år genomför Naturskyddsföreningen i Hallstahammar sin traditionella mistelvandring i Strömsholmsområdet. Vandringens sträckningen varierar mellan olika platser där mistlar finns. Nyårsafton 2018 präglades inte av ett underbart väder men ändå kom 20 deltagare på mistelvandringen.


Nytt år betyder nya aktiviteter och exkursioner.

19 januari äger det traditionella artrallyt rum. Artrallyt går ut på att lagvis räkna fågelarter under en dag i en kommun. På kvällen sker avslutning och sammanräkning av resultatet på Westerqwarn i Mölntorp, Västmanlands ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen är sammarrangörer. Personer som vill delta men inte har något lag kan kontakta den anmälningsansvariga, sådana situationer brukar nämligen kunna lösas via samordning. Mer info finns under program samt VOF:s hemsida

19 februari har Naturskyddsföreningen i Hallstahammar kretsstämma på Lindboskolan

Vinter, mistelvandring och artrally

Vintern har kommit sedan en tid tillbaka vilket innebär att en hel del av de övervintrande fåglarna drar sig till fågelborden. En välfylld fågelmatning kan bjuda på riktigt bra underhållning och ett varierande utbud.


31 december äger som vanligt den årliga mistelvandringen rum. Vandringen sker i Strömsholmsområdet där vi kollar på mistlar, njuter av naturen och dricker glögg. För mer information se program


19 januari är det dags för traditionella artrallyt där det gäller att lagvis se så många arter som möjligt i en kommun på ett dygn. Gemensam avslutning och artgenomgång sker i Westerqwarn. För mer information se program, observera att anmälan krävs.

Höst, nytt program

Augustis andra halva har dominerats av jämfört med tidigare i somras väldigt höstlikt väder med regn och blåst. Hösten börjar också märkas av i naturen, kanske framförallt genom att fåglarna börjar flyga söderut. Hösten erbjuder delvis andra former av naturupplevelser än vår och sommar men det finns mycket att uppleva. Flyttfåglarna samlar sig i grupper för att flyga söderut och ute i skog och mark finns det fortfarande en del bär och svamp att hitta. Senare under hösten kommer höstfärgarna hos träd och buskar vilket medför vackra vyer i landskapet


Höst innebär också ett nytt program för HNF. Programmet innehåller traditionella aktiviteter som bruksledens dag, mistelvandring och kretsstämma. En ny programpunkt är en nybörjarkurs i fågelskådning som kommer arrangeras under fem tillfällen i september, oktober, november och december. Kursavgift är medlemskap i Naturskyddsföreningen, anmälan sker till Christer Andersson (se styrelsen eller program). Kikare finns att låna!

 

Sommar och naturnatt

Det är slutet av maj men varmt som mitt i sommaren, en del av djur som exempelvis vissa fåglar märks inte lika mycket när de nu istället för att sjunga har fullt upp med att mata ungar. Naturen lider dock ingen brist på liv och rörelse utan det kompenseras av rik växtlighet, fjärilar, trollsländor och annat vars huvudperiod bara har börjat.

De varma kvällarna och nätterna är väl lämpade för en utflykt och varför inte följa med på naturnatten 5-6 juni? Vi kommer hålla till vid Kvarnhagstorp och studera både det ena och det andra i naturen.

 

Fågelskådningens dag och fågeltornskampen

Maj har kommit och våren märks överallt i naturen även om det vissa dagar ändå är kyligt. Fåglarna sjunger och bygger bon, fjärilar, ormar och andra värmeälskande varelser visar sig, träden har knoppar osv.

En stark vårtradition i föreningen är fågelskådningens dag vid Lagårdssjön, Strömsholm och likaså i år. Föreningen bemannar plattformen på Linnékullen en stor del av dagen och deltar i den numera traditionella fågeltornskampen mot andra torn i Norden gällande vilket torn som ser flest fågelarter denna dag. Parallellt med detta har föreningen sitt egna hägerbingo dvs bingo med de fåglar som ses. Välkomna att besöka oss under dagen, hägerbingot pågår kl 10-12 och plattformen kommer åtminstone vara bemannad kl. 05-13

Earth hour

På lördag är det Earth hour mellan 20.30 – 21.30. Naturskyddsföreningen samlas redan 18.00 vid Trångfors smedja för att i skymningen ta en promenad i den omkringliggande naturen. Kvällen avslutas med korvgrillning vid smedjan.


Våren börjar tillslut bryta igenom på allvar och snön börjar försvinna. Vårfåglarna börjar komma i mängd och på fler och fler ställen hörs fågelsång. Naturen som helhet kommer igång mer med blommor och djur efterhand och våren är en årstid som varmt rekommenderas att vara ute i de härliga naturområden som finns i kommunen

Örninventering Borgåsund

Naturskyddsföreningen deltar som brukligt i den årliga örninventeringen runt mälaren lördagen 3 mars. Föreningen bemannar Borgåsund mellan kl 10-12. Vi står vid norra brofästet (parkeringen) där kikare och fågelskådare finns tillhands

Biologiska mångfaldens dag

Biologiska mångfaldens dag 24 februari

Den 22 maj är det FN:s internationella dag för biologisk mångfald; en alltför okänd dag om ett alltför okänt ämne. Arter försvinner från vår planet i en skrämmande takt och allt fler hotas av utrotning. Det är stora frågor som kan kännas abstrakta, men som både är livsviktiga och relaterade till möjliga lösningar för världens stora miljöproblem.
Naturfotografiska arrangerar en temadag med inbjudna experter och naturfotografer som belyser ämnet.

Dagen har ett blandat program om biologisk mångfald globalt och lokalt med bildvisningar och föredrag. Vinnarna i Naturfoto Västmanlands årstävling kommer också presenteras.

Naturskyddsföreningen  i Hallstahammar kommer att medverka på dagen

Mer information finns på naturfotografiskas hemsida:

http://www.hallstahammar.se/Kultur-fritid/Kultur/naturfotografiska/Arrangemang/

Artrally

20 januari genomfördes det traditionella artrallyt som är tävling där lag får välja en kommun som de ska försöka se så många arter som möjligt i mellan midnatt och tre på eftermiddagen.

Förutsättningarna i år var relativt tuffa med rejält med snö som kommit dagarna innan och många av vattendragen var igenfrusna, ett flertal i Hallstahammar frös så sent som natten mot lördag. Det milda tidigare delen av vintern gav därmed inte lika stor effekt på antalet arter som fanns kvar som det brukar kunna bli. 27 lag deltog varav 8 tävlade i Hallstahammars kommun

Totalvinnarna blev i året ett nytt lag men från en ”gammal” kommun nämligen blackriver dippers från Västerås som vann på 51 arter. Noterbart att 5:e placerade laget hade 48 arter så jämnt värre.

Jämnt var det också för första gången på några år i kampen om pilgrimsfalken, pokalen som bästa lag i hallstahammar får. Vinnare blev Josefin & Co. Laget har tagit hem titeln ett par gånger förut och halva laget vann även ifjol men med annat lagnamn. Denna gång var det med enbart en arts marginal mot KBK birders, 45 mot 44.

Alltid görs en del observationer när landskapet dammsugs efter fåglar och så även denna gång. Intressanta observationer från Hallstahammar:

1 kricka vid pumphuset i Strömsvik

1 större korsnäbb Vretbacken

Ett flertal sträckande sångsvan och några rastande kanadagäss trots förhållandena

3-4 gärdsmygar åtminstone

1 rödhake

 


Nästa programpunkt är kretsstämman 22/2 Kl 19:00 på Naturfotografiska galleriet, Kulturhuset, Hallstahammar

Anders Geidemark berättar om Naturfotografiska galleriets verksamhet och visar ett bildspel.