Sommartips

Sommaren innebär stiltje på vissa håll i naturen, fåglarna sjunger exempelvis allt mindre under tiden de har fullt upp med häckningsbestyren. Naturen har emellertid mycket att erbjuda även sommartid utöver skönheten.

Fjärilsskådning sker exempelvis lämpligtvis under sommaren. Tidpunkten under sommaren beror på vilka arter som önskas eftersom flygtiderna är olika men det finns alltid många arter att se. Fjärilar kan i det närmaste beskådas överallt men biotoperna påverkar självklart vilka arter som kan ses. Öppna områden med varierad flora är ofta fjärilsrika och kan bjuda på en mångfald av arter. Andra miljöer som exempelvis myr och skogsmarker är inte lika artrika men kan däremot bjuda på mer ovanliga, speciella arter.

Två fjärilar att kika extra efter i sommar:

Tistelfjäril– värmeälskande sydlig fjäril som kommer till Sverige under våren och sommaren. En unik invasion av tistelfjärilar ägde rum i Sverige i våras då de sågs i aldrig tidigare sedda mängder över hela landet. Många exemplar från invasionen har nu slitits ut och försvunnit men däremot bör invasionen ge följder genom att en hel del Sverigekläckta tistelfjärilar dyker upp under sommaren.

Sälgskimmerfjäril- En art på kraftig expansion i Sverige som de senaste åren även har gjort intåg i Västmanland. Hallstahammar saknar ännu fynd men det är bra läge för fynd i år. Sälgskimmerfjärilen liknar aspfjärilen men har bland annat ögonfläckar på framvingens bakre del och undersida.

10 augusti arrangerar HNF en fjärilsexkursion i kommunen som är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om fjärilar och fjärilsskådning. För mer information se program.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.