Artrally

20 januari genomfördes det traditionella artrallyt som är tävling där lag får välja en kommun som de ska försöka se så många arter som möjligt i mellan midnatt och tre på eftermiddagen.

Förutsättningarna i år var relativt tuffa med rejält med snö som kommit dagarna innan och många av vattendragen var igenfrusna, ett flertal i Hallstahammar frös så sent som natten mot lördag. Det milda tidigare delen av vintern gav därmed inte lika stor effekt på antalet arter som fanns kvar som det brukar kunna bli. 27 lag deltog varav 8 tävlade i Hallstahammars kommun

Totalvinnarna blev i året ett nytt lag men från en ”gammal” kommun nämligen blackriver dippers från Västerås som vann på 51 arter. Noterbart att 5:e placerade laget hade 48 arter så jämnt värre.

Jämnt var det också för första gången på några år i kampen om pilgrimsfalken, pokalen som bästa lag i hallstahammar får. Vinnare blev Josefin & Co. Laget har tagit hem titeln ett par gånger förut och halva laget vann även ifjol men med annat lagnamn. Denna gång var det med enbart en arts marginal mot KBK birders, 45 mot 44.

Alltid görs en del observationer när landskapet dammsugs efter fåglar och så även denna gång. Intressanta observationer från Hallstahammar:

1 kricka vid pumphuset i Strömsvik

1 större korsnäbb Vretbacken

Ett flertal sträckande sångsvan och några rastande kanadagäss trots förhållandena

3-4 gärdsmygar åtminstone

1 rödhake

Nästa programpunkt är kretsstämman 22/2 Kl 19:00 på Naturfotografiska galleriet, Kulturhuset, Hallstahammar

Anders Geidemark berättar om Naturfotografiska galleriets verksamhet och visar ett bildspel.