Höst och fler ovanliga observationer

September har mestadels varit ovanligt varm och väldigt torr men nu börjar temperaturerna sjunka. Fler och fler fåglar börjar förbereda sig för flyttningen mot varmare trakter och arter som ex. gäss, tofsvipor, finkar och piplärkor börjar samlas större grupper inför att flytta tillsammans.


4 september såg årets tredje stäpphök och första ängshök samma kväll vid Lagårdssjön i Strömsholm. Ängshök är en inte årlig besökare i kommunen, arten finns i vissa delar av södra Sverige men har minskat de senaste åren. Tre år i rad har dock ett par gjort häckningsförsök/häckat i Västmanland men detta är väldigt ovanligt

23 september hittades en tajgasångare i Årby utanför Hallstahammar. Tajgasångare är likt stäpphök en östlig art som blivit vanligare och vanligare om höstarna i Sverige. Främst ses den på ostkusten men även ibland i inlandet, främst sällskapande med kungsfåglar.

 

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.