Slut(?) på sommaren

Sommarmånaderna har åtminstone tagit slut och hösten har kommit även om det fortfarande är varmt många dagar. Flyttfåglarna börjar dock i stor mängd samlas och flyga söderut. Vissa nordliga arter som blåhake, lappsparv och rödstrupig piplärka brukar ses under genomflyttningen i september medans vissa vanliga arter redan är försvunna för i år. Bra områden för att se större mängder flyttfåglar är exempelvis Strömsholm och åkerområderna runt Berg.


Augusti bjöd på två ovanliga observationer i kommunen av fågelarter. Redan nämnt här på sidan är de två unga svartvingade vadarsvalorna som rastade ett par dagar vid Lagårdssjön i början av månaden.

I slutet av månaden sågs enbart en dag två stäpphökar födosökande väster om Hallstahammar vid Svedvi och senare vid Kvidinge flygfält. Stäpphök är också en östlig art men antalet fynd i Sverige har ökat avsevärt de senaste åren och även om den fortfarande är en raritet var det inte helt oväntat att den skulle ses i kommunen

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.