Ny fågelart, intressanta obsar och kommande program

Den 23 juni hittades en ny fågelart för kommunen. En ägretthäger upptäcktes då i Linnekällan, Lagårdssjön, Strömsholm. Fågeln sågs till och från några dagar i Lagårdssjön. Ägretthäger är en relativt ny art i Sverige som kommit i mängd de senaste åren och ses ett par stycken varje år i Västmanland. I ett par år har arten häckat på en lokal på Gotland och det är troligen en tidsfråga innan fler par konstateras häcka i landet. Det var alltså inget oväntat fynd och det behöver inte dröja länge innan nästa obs i kommunen.

21 juni hittades en ortolansparv sjungande i Årby, fågeln sågs tillfälligt och hittades senare i Amsta på ett hygge. De senaste åren har det varit bara ett fåtal obsar i kommunen av arten och de minskar rejält i Sverige överlag. Dock kan det gömma sig oupptäckta ortolansparvar i kommunen. De trivs i öppna åkerlandskap med åkerholmar i. Sjunger gör de mestadels i maj.


Nästa programpunkt är aktivitetsdag vid Kvarnhagstorp med rovfågelspaning 15 Augusti. För mer info se programfliken.

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.