Tornkampen, kommande aktiviteter, artportalen och obsar

 

Lördagen den 9:e maj var det Fågelskådningens dag med Tornkampen och hägerbingo vid Linnékullen i Strömsholm. 16 personer besökte fågeltornet inklusive de 6 stycken som stod där hela morgonen.

För 5:e året var det en landskamp mellan Finland och Sverige gällande att se så många arter som möjligt från ett fågeltorn, i år var även Danmark med. I Finland är det ganska lång tradition och det brukar delta runt 300 torn i Finland medans det  i Sverige ställer upp 60-70 torn. Det bästa tornet blev också finskt med 111 arter, bästa svenska torn var Södra lundtornet på Öland och Stockvikens fågeltorn, Gotland på 106 arter. Bästa danska torn hade 85 arter. Bästa Västmanländska torn var likt tidigare Norsa, Köping som fick ihop imponerade 98 arter. Hur gick det då i Hallstahammar. Jo Billingen gjorde en monsterinsats och fick ihop 87 arter vilket är kommunrekord med 12 arter. Lagårdssjön fick däremot mer normala 72 arter. Höjdpunkter: Billingen: 2 sträckande storlom, årta, skedand, snatterand, bivråk, 1:a tornseglaren. Lagårdssjön: Pilgrimsfalk, stenfalk, 8 svarttärnor och 1 gök.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gryning på Billingen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vy från tornet på Billingen


 

20 maj är det båtutflykt på mälaren kl18:00-21:00.

Samling torget i Borgåsund. OBS! Föranmälan

Pris 100 kr men barn gratis

Anmälan och info: Christer Andersson 070-7443481


 

Den nya artportalen har varit igång ett tag nu men det är fortfarande en hel del strul med systemet. Därför avvaktar vi med att försöka fixa nya länkar. Dessutom kommer det troligtvis inte gå att ersätta vissa av de gamla länkarna då vissa funktioner inte verkar vara tillgängliga nu. Under observationer finns instruktion till hur man söker på artportalen. På artportalen.se finns också en del bra introduktionsfilmer till systemet. Har ni ändå frågor om sökningar mm kan ni maila hemsideansvarige för HNFs hemsida.

 


Aktuella obsar:

Vårfåglarna har vällt in i mellansverige de senaste veckorna och nu har bland annat en del bivråkar och tornseglare börjat ses i kommunen.

9 maj två alfåglar rastade vid sävholmen

1o maj sågs en Dammsnäppa rasta tillfälligt vid Lagårdssjön, Strömsholm

11 maj hördes en trastsångare sjunga i Borgåsund

12 maj hittades 4 fjällpipare vid Rallsta gård, Berg. De är även kvar idag 13 maj.

Vid Rallsta gård har också en svart rödstjärt hörts sjungande både 6 maj och 13 maj

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.